fbpx

Σύστημα διαχείρισης ενδοδαπέδιας θέρμανσης, από την Sorel.

Το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών CO2, ανήκουν σε οικίες και εμπορικά κτίρια. Με το νέο κανονισμού κτιρίων, αναμένεται η άυξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Όμως η απόδοση, δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με κόστος την απώλεια της άνεσής μας. Επομένως, η ενδοδαπέδια θέρμανση, μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή, για την επίτευξη και των δύο.

 

Ένα από τα στοιχεία που συμβάλλει στο βέλτιστο επίπεδο άνεσης σε ένα σπίτι, είναι ένα κατάλληλο σύστημα ρύθμισης. Με αυτό, το σπίτι μπορεί να διατηρηθεί στην ιδανική θερμοκρασία . Τα Συστήματα Ελέγχου (αυτοματισμοί), αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της εγκατάστασης. Οι παράμετροι  πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να βελτιστοποιηθεί η συμπεριφορά της εγκατάστασης τόσο από την άποψη της άνεσης, όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας. Επομένως, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι  δεν πρέπει όλα τα δωμάτια  του σπιτιού, να έχουν  την ίδια θερμοκρασία. Σε ορισμένα δωμάτια μπορείτε να είστε άνετοι με λιγότερη θερμοκρασία από άλλα.  Για παράδειγμα, εάν ένα δωμάτιο δέχεται ηλιακό φως για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, θα έχει υψηλότερη φυσική θερμοκρασία από άλλα δωμάτια που είναι κάπως πιο σκοτεινά.

 

Πώς λειτουργεί το σύστημα ελέγχου

Η αρχή λειτουργίας του συστήματος ελέγχου, οποιασδήποτε ενδοδαπέδιας θέρμανσης/ψύξης, είναι να διασφαλίζει ότι οι εισροές θερμότητας ή κρύου στις διάφορες εγκαταστάσεις που αποτελούν την εγκατάσταση, αντιστοιχούν στις απώλειες θερμότητας που συμβαίνουν στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Το σύστημα ελέγχου μιας τέτοιας εγκατάστασης, περιλαμβάνει τρία υποσυστήματα:

  • Έλεγχος πηγής θέρμανσης
  • Γενικός έλεγχος της εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσης
  • Ατομικός έλεγχος θερμοκρασίας, στα δωμάτια που αποτελούν την εγκατάσταση

Για τη λειτουργία ψύξης, υπάρχει κίνδυνος συμπύκνωσης στην επιφάνεια του δαπέδου εάν βρίσκεται σε θερμοκρασία κοντά στο σημείο δρόσου περιβάλλοντος. Ένας επιπλέον ανιχνευτής συμπύκνωσης θα διασφαλίσει ότι αυτός ο κίνδυνος δεν θα συμβεί. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η εγκατάσταση στοιχείων που λειτουργούν ως στεγνωτήρια αέρα, όπως αφυγραντήρες.

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τρόποι ρύθμισης της περιβαλλοντικής άνεσης, συνιστάται η ατομική ρύθμιση ανά δωμάτιο. Αυτό δημιουργεί έναν πολύ πιο ακριβή έλεγχο της επιθυμητής άνεσης, καθώς ελέγχεται η θερμοκρασία άνεσης.

Τα πιο κοινά στοιχεία για τον ατομικό έλεγχο είναι:

  • Μονάδα ελέγχου. Παρέχει ηλεκτρική ισχύ για τις κεφαλές, σύνδεση της αντλίας και σύνδεση των θερμοστατών, καθώς και σύνδεση για άλλα προαιρετικά στοιχεία ελέγχου.
  • Θερμοστάτες δωματίου σε κάθε δωμάτιο. Με καλώδιο ή ασύρματο σύστημα.
  • Ηλεκτροθερμικές κεφαλές σε κάθε κύκλωμα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Η Sorel, προσφέρει ένα νέο σύστημα ελέγχου για ενδοδαπέδια θέρμανση/ψύξη. Όπου περιλαμβάνει μια μονάδα ελέγχου, θερμοστάτες και ηλεκτροθερμικούς ενεργοποιητές, για τον έλεγχο των διαφόρων κυκλωμάτων, επιτρέποντας την τέλεια ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.

 

 

Μονάδα ελέγχου Caleonbox

Το Caleonbox είναι ένα ηλεκτρονικό κουτί σύνδεσης, με τροφοδοσία 230 V και εξόδους 230 V ή 24 V. Χρησιμοποιείται ως ηλεκτρικό στοιχείο τροφοδοσίας και γεννήτρια της κατάλληλης τάσης λειτουργίας για την τροφοδοσία των κεφαλών.

Έχει έναν ορισμένο αριθμό εισόδων για συνδέσεις θερμοστάτη και έναν αριθμό εξόδων για την τροφοδοσία των ηλεκτροθερμικών κεφαλών, καθώς και υποδοχές αισθητηρίων.  Περιλαμβάνει σύνδεση για περιορισμό θερμοκρασίας, ανιχνευτή σημείου δρόσου και αφυγραντήρα.

 

Θερμοστάτης δωματίου Caleon

Ο θερμοστάτης χώρου Caleon ρυθμίζει ηλεκτρικά, με δράση on / off, σε συνδυασμό με τους ηλεκτροθερμικούς ενεργοποιητές, τη θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένος. Ανάλογα με το επιλεγμένο σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασύρματο σύστημα (wifi) ή από το παραδοσιακό ενσύρματο σύστημα.

Τι κάνει ακριβώς ο θερμοστάτης Caleon?  Όταν η θερμοκρασία δωματίου, είναι πάνω από την τιμή που έχει οριστεί στον θερμοστάτη, διακόπτεται η ηλεκτρική παροχή στην ηλεκτροθερμική κεφαλή που είναι τοποθετημένη στη βαλβίδα συλλέκτη, η οποία ελέγχει τη διέλευση νερού μέσω του κυκλώματος θέρμανσης για αυτό το δωμάτιο.

Ο θερμοστάτης δωματίου βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο του οποίου ελέγχει τη θερμοκρασία. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος μεταξύ 1,50 και 1,70 μέτρων από το έδαφος, σε ευνοϊκή θέση για να δέχεται ρεύματα αέρα και να διαχωρίζεται από συσκευές που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τη μέτρησή του.

 

 

 

Ηλεκτροθερμική κεφαλή

Είναι μια ηλεκτρική συσκευή για την ενεργοποίηση των βαλβίδων που ελέγχουν την ατομική υδραυλική κυκλοφορία των κυκλωμάτων σωλήνων του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Το συγκρότημα κεφαλής-βαλβίδας έχει τη λειτουργία να ελέγχει τη διέλευση νερού μέσω του κυκλώματος σωλήνα εκπομπής του συστήματος, επιτρέποντας τη ρύθμιση της θερμικής συμβολής στις εγκαταστάσεις.

Η τροφοδοσία μπορεί να γίνει στα 230 V ή 24 V, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από την εγκατάσταση.  Όταν η κεφαλή λαμβάνει ισχύ, είναι ανοιχτή και όταν διακόπτεται η ισχύς, κλείνει.

Το σύστημα ελέγχου της Sorel, εκτός από αποτελσματικό είναι οικονομικό αλλά και πολύ απλό στην εγκατάσταση.

Στην επόμενη εγκατάσταση ενδοδαπέδιας, δοκιμάστε το νέο σύστημα της Sorel με ειδικές τιμές (μόνο για επαγγελματίες)! Η Sorel παρέχει βοήθεια και στο σχεδιασμό του συστήματος, εκτός από τις ρυθμίσεις των αυτοματισμών.

Caleonbox
Caleonbox